Powiększona liga PFL2 ruszy na początku kwietnia

Drugi poziom rozgrywkowy w sezonie 2022 to jeszcze więcej meczów oraz emocji. Po powrocie tej klasy rozgrywkowej w 2021, kolejny rok zapowiada się jeszcze intensywniej. Poniżej prezentujemy kształt, format oraz terminarz PFL2 2022.

Sezon 2022 przyniesie spore zmiany w lidze PFL2. Po pierwsze – zwiększona ilość zespołów. Do rywalizacji w sezonie 2022 przystąpi 9 drużyn, które zostały podzielone na dwie geograficzne grupy:

Grupa północna:

• Armia Poznań
  • Białe Lwy Gdańsk
  • Olsztyn Lakers
  • Wataha Zielona Góra

Grupa południowa:

• Bielawa Owls
  • Hammers Łaziska Górne
  • Jaguars Kąty Wrocławskie
  • Tytani Lublin
  • Wieliczka Dragons

“W sezonie 2021 udało się z powodzeniem reaktywować rywalizację na drugim poziomie rozgrywkowym. Maksymalizacja ilości drużyn grających w futbol 11-osobowy jest jednym z priorytetów Związku Futbolu Amerykańskiego w Polsce, a druga liga, jako zaplecze PFL1 jest kluczowa dla dalszego rozwoju dyscypliny w naszym kraju. Wielkim optymizmem napawa nas fakt, że konsekwentnie zwiększa się ilość klubów chętnych na grę w PFL2. Futbolowa wiosna zapowiada się bardzo ciekawie.” – Dawid Biały, Prezes Związku Futbolu Amerykańskiego w Polsce.

Sezon zasadniczy zostanie zainaugurowany 2 kwietnia 2022 meczami Tytani Lublin vs. Hammers Łaziska Górne. Rywalizacja w rundzie zasadniczej potrwa do 19 czerwca.

Dwa najlepsze zespoły z każdej z grup awansują do półfinałów, które rozegrane zostaną 2 i 3 lipca. Tak jak w roku ubiegłym, na drugim poziomie rozgrywkowym nie będzie rundy wild card.

Finał PFL2 rozegrany zostanie 16 lipca na boisku najlepszej drużyny po sezonie zasadniczym, która awansuje do finału.