Międzynarodowa rywalizacja w futbolu flagowym zawita do Zabrza

17 grudnia w hali MOSiR Zabrze odbędzie się towarzyski międzynarodowy turniej futbolu flagowego. Będzie to pierwsza okazja dla Reprezentacji Polski, by zaprezentować swoje umiejętności.

Po ogromnym sukcesie towarzyskich turniejów futbolu flagowego oraz oficjalnych Mistrzostw Polski przyszedł czas, by pójść o krok dalej. Oficjalne powołanie i zaprezentowanie składu Reprezentacji Polski to dopiero początek przygody Biało-Czerwonych. Czas pomiędzy sezonami to idealny moment, by sprawdzić w praktyce najlepszych graczy futbolu flagowego w naszym kraju.

Winter International Flag Football Tournament odbędzie się w sobotę, 17 grudnia w hali MOSiR Zabrze. Pełny skład turnieju Związek Futbolu Amerykańskiego w Polsce stopniowo będzie odsłaniał za pośrednictwem kanałów społecznościowych.

Całość rozegrana zostanie w formule każdy z każdym. Początek rywalizacji zaplanowano na godzinę 12:00. Przed turniejem, tradycyjnie ZFAP zaplanował wydarzenie dla najmłodszych adeptów futbolu flagowego. Od godziny 10:00 boisko przejmą zespoły minis i rozegrają między sobą miniturniej.

“Ten turniej jest testem, który zamyka pierwszy etap budowania Reprezentacji Polski, która ma w przyszłości rywalizować w największych rozgrywkach międzynarodowych. Od początku mówiłem, że chcę budować drużynę przyszłości i cieszy mnie fakt, że na boisku w Zabrzu zobaczymy nie jedną, a dwie drużyny w biało-czerwonych barwach. Dzięki temu każdy zawodnik, który tej jesieni pojawił się na zgrupowaniach, będzie miał okazję się pokazać zarówno trenerom, jak i kibicom. Myślę, że kilku graczy, których nazwiska nie są jeszcze bardzo znane może pozytywnie wszystkich zaskoczyć.” – Daniel Piechnik, Trener Główny Reprezentacji Polski w Futbolu Flagowym.

W hali MOSiR Zabrze dostępne są trybuny dla widzów. Zapraszamy wszystkich chętnych do wspierania Biało-Czerwonych. Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny.